Βούτυρο Γκι (Ghee butter) : Ένα θαύμα υγείας !

Τι είναι το Βούτυρο Γκι (Ghee butter) ;

Το Βούτυρο Γκι είναι ένα ινδικό βούτυρο με μια γλυκιά και ιδιαίτερη γεύση. Πρόκειται για ένα πολύ ωφέλιμο για την υγεία και τον οργανισμό βούτυρο, που συντελλεί θετικά στη λειτουργία πάρα πολλών οργάνων του ανθρώπου.

Όπως ήδη αναφέραμε, το Βούτυρο Γκι, προέρχεται από τη μακρινή Ινδία και είναιεξαιρετικά δημοφιλές στην τοπική κουζίνα της Νότιας Ασίας.ghee-butter-phen375-greece

Πώς παρασκευάζεται το Βούτυρο Γκι ;

Ουσιαστικά, το Βούτυρο Γκι, είναι ένα ανάλατο βούτυρο, από το οποίο στη συνέχεια αφαιρείται και το νερό αλλά και οι πρωτεΐνες του γάλακτος.

(!!!) : Το Βούτυρο Γκι είναι ουσιαστικά ένα εξαιρετικά λιπαρό προϊόν (που περιέχει όμως ωφέλιμα έλαια) και που ΔΕΝ περιέχει λακτόζη !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Το γεγονός πως το Βούτυρο Γκι περιέχει καλά λίπη, δε σημαίνει ότι μπορεί να καταναλώνεται αλόγιστα ! Όπως κάθε ωφέλιμο για την υγεία βούτυρο (όπως για παράδειγμα το φυστικοβούτυρο, το βούτυρο καρύδας ή το βούτυρο αβοκάντο), πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο ώστε να παίρνουμε τα θρεπτικά και υγιεινά συστατικά του … χωρίς φόβο για την γραμμή και την υγεία μας !

Είναι το Βούτυρο Γκι διαιτητικό ;;;

ΟΧΙ ! Όπως προαναφέραμε, το Βούτυρο Γκι, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο ! Πρόκειται για ένα πολύ λιπαρό προϊόν … που όμως προσφέρει πάρα πολλά θρεπτικά στοιχεία στον οργανισμό !

(!!!) : Μια μερίδα περίπου 56 γραμμαρίων από το βούτυρο αυτό περιέχει περίπου 46 γραμμάρια λίπους !

Είναι ένα βούτυρο ελαφρώς κίτρινου χρώματος που παρασκευάζεται από πολύ αργό βρασμό αγελαδινού βουτύρου. Με αυτό τον τρόπο του αφαιρείται το νερό και όλα τα σάκχαρα και οι πρωτεΐνες του γάλακτος.

Χρησιμοποιείται και για μαγείρεμα, αφού είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και είναι ιδανικό για τηγάνισμα (γιατί δεν καίγεται εύκολα).

Στην Ινδία, αυτός ο τρόπος μαγειρέματος (με Βούτυρο Γκι) είναι πάρα πολύ διαδεδομένος και αγαπημένος.

Η Αγιουρβέδα χρησιμοποιεί το Βούτυρο Γκι

Η θεραπευτική δράση του βουτύρου αυτού δεν έμεινε απαρατήρητη από τον άνθρωπο, ο οποίος εδώ και χιλιάδες χρόνια το έχει χρησιμοποιήσει όχι μόνο στη μαγειρική (λόγω των ωφέλιμων συστατικών του), αλλά και στη φαρμακευτική !

(!!!) : Το Βούτυρο Γκι αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας της Αγιουρβέδα και χρήσιμο “εργαλείο” των πρακτικών της εφαρμογών.

Τι κάνει το Βούτυρο Γκι ξεχωριστό ;

Πρόκειται για μια τροφή που χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολλούς αιώνες και που προάγει την μακροζωία … κάτι σαν αυτό που στις μέρες μας θα αναφέραμε ως superfood !

(!!!) : Είναι μια ιδανική διατροφική πρόταση για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή στην καζεΐνη του γάλακτος !

Μερικά μόνο από τα οφέλη του Βουτύρου Γκι είναι τα ακόλουθα :

 • βοηθάει στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος
 • διευκολύνει την διαδικασία της πέψης
 • βελτιώνει τη μνήμη
 • ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου
 • έχει ιαματικές ικανότητες
 • ενισχύει την υγεία του ήπατος
 • τονώνει την αντοχή
 • αυξάνει τη γονιμότητα
 • τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
 • ενισχύει την όραση
 • ευνοεί την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Η ιδανική ποσότητα Βουτύρου Γκι είναι περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού έως και 2 κουτάλια της σούπας την κάθε ημέρα !

Comments are closed.