Μάθε πότε πρέπει να σταματήσεις …

Τρώω περισσότερο από όσο χρειάζομαι ;;;

(!!!) : Όταν η τροφή που καταναλώνουμε καθημερινά ξεπερνά την ενέργεια που απαιτεί ο οργανισμός για να eating-big-meal-phen-greeceανταπεξέλθει στις καθημερινές του λειτουργίες, τότε αυτό δυστυχώς συνεπάγεται ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΒΑΡΟΥΣ !

Πώς όμως θα μπορούσαμε εκ των προτέρων να γνωρίζουμε ποια είναι εκείνη η λεπτή γραμμή που μας υποδεικνύει πως χορτάσαμε και πως ο οργανισμός μας δεν έχει ανάγκη από άλλο φαγητό ;;;

Πρώτα τρώμε με το μυαλό …

Πολλές φορές επιθυμούμε τόσο πολύ το φαγητό που από το πρωί ακόμα μπορεί να περιμένουμε να έρθει το μεσημέρι ώστε να φάμε. Η ανεξέλεγκτη αυτή επιθυμία μας για το φαγητό είναι πολύ πιθανό να μας κάνει τελικά να χάσουμε το μέτρο, καταναλώνοντας πολλές φορές ακόμα και διπλάσιες θερμίδες από αυτές που πραγματικά θα χρειαζόταν να καταναλώσουμε.

Μετριάζοντας λοιπόν την “εξάρτησή” μας από το φαγητό, θα μπορέσουμε τελικά να ελέγξουμε καλύτερα και τη διατροφή μας.

Σημασία έχει το “ΠΩΣ” και όχι το “ΤΙ” τρωμε …

Συμβουλή Νο1 :

Πριν ξεκινήσουμε να τρώμε και καθώς έχουμε σερβίρει μια κανονική μερίδα μπροστά μας, φροντίζουμε να απολαύσουμε για λίγα λεπτά το φαγητό μας τόσο με την όραση όσο και με την όσφρηση. Ακόμα και αυτές οι αισθήσεις μπορούν να οδηγήσουν στον κορεσμό ! Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως πολλές μαγείρισσες ή νοικοκυρές δηλώνουν πως τους κόβεται η όρεξη από τις μυρωδιές την ώρα που μαγειρεύουν.

Συμβουλή Νο2 :

Όπως ήδη αναφέραμε, όσο περίεργο και αν ακούγεται, η όραση παίζει καθοριστικό ρόλο. Αν λοιπόν μικρύνουμε εξ’αρχής την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε (αν δηλαδή σερβίρουμε τη μισή μερίδα από αυτή που παλιότερα τρώγαμε) σιγά σιγά το μάτι θα αρχίσει να συνηθίζει σε αυτή την ποσότητα φαγητού και το στομάχι επίσης. Αντίστροφα, σε ένα τραπέζι στρωμένο με επάνω πολλά φαγητά τόσο το μάτι όσο και το στομάχι επιθυμεί όσο το δυνατόν περισσότερα.

Συμβουλή Νο3 :

Προσπαθούμε να γευτούμε την κάθε μπουκιά, να μείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στη γλώσσα και τον ουρανίσκο, να αναλύσουμε όλα τα συστατικά της.

Συμβουλή Νο4 :

Γυριζουμε το πιρούνι ανάποδα (με τα δοντάκια δηλαδή να κοιτάνε προς τα κάτω) ! Ακριβώς επειδή είναι μια δύσκολη διαδικασία που δεν την έχουμε συνηθίσει (όπως και το να τρώμε με chopsticks για όσους δεν έχουν μάθει), θα δυσκολέψει πολύ το να φάμε. Η χρονική αυτή καθυστέρηση όμως θα δώσει στον εγκέφαλο το χρόνο που απαιτείται ώστε να λάβει το μήνυμα από το στομάχι πως δεν έχει ανάγκη για άλλο φαγητό.

Συμβουλή Νο5 :

Ρίχνουμε γροθιά στην παχυσαρκία … μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά ! Τρώγοντας μπορούμε να σφίγγουμε το χέρι που δε χρησιμοποιούμε σε γροθιά. Με τον τρόπο αυτό το μυαλό αντιλαμβάνεται συνεχώς ότι πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή το φαγητό και δεν παρασύρεται!!!

Comments are closed.