Παχυσαρκία : Στην 5η θέση η Ελλάδα

Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι η παχυσαρκία αποτελεί την πηγή πολλών κακών για τον άνθρωπο, και όχι μόνο σε σχέση με την εμφάνιση, αλλά περισσότερο σε σχέση με την υγεία του.

Η παχυσαρκία οφείλεται για διάφορες σοβαρές νόσους και μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε σοβαρές δυσλειτουργίες του οργανισμού, ακόμα και στον θάνατο. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που τα τόσο μεγάλα ποσοστά παχυσαρκίας ανά τον κόσμο έχουν ανησυχήσει τους ειδικούς, οι οποίοι έχουν ταχθεί πυρετωδώς στο να εντοπίσουν τις πηγές ανάπτυξης της παχυσαρκίας, αλλά και τις αποτελεσματικές μεθόδους που θα επιτύχουν την καταπολέμησή της.

 Η παχυσαρκία «τότε» και «τώρα»…

Αν και η κατακόρυφη αύξηση που παρουσίαζαν τα κρούσματα παχυσαρκίας τα προηγούμενα χρόνια, παρουσιάζουν κάποια σχετική ύφεση τα τελευταία 3 χρόνια, παρ’όλα αυτά, ειδικά στον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο η παχυσαρκία είναι στα υψηλότερα επίπεδα από ποτέ άλλοτε.

Παρά το γεγονός ότι ο κόσμος πλέον ενημερώνεται για τις συνέπειες της ασθένειας αυτής (γιατί όταν αναφερόμαστε στην παχυσαρκία, αναφερόμαστε σε ασθένεια, αφού θέτει σε δυσλειτουργία και σε κίνδυνο τον ανθρώπινο οργανισμό), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 στα 10 άτομα είναι παχύσαρκο με ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) μεγαλύτερο του 30. Αυτό αμέσως συνεπάγεται περισσότερα από 500.000.000 ανθρώπους (άνδρες, γυναίκες, αλλά ακόμα και παιδιά) παγκοσμίως με σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας.

Οι χώρες που τα τελευταία χρόνια δείχνουν να παρουσιάζουν μια σχετική επιβράδυνση των ποσοστών της παχυσαρκίας, γεγονός που υποδηλώνει την σταδιακή ενημέρωση δειλά-δειλά του κόσμου, είναι η Ιταλία, η Ελβετία, η Αγγλία, η Κορέα και η Ουγγαρία. Επίσης μικρή βελτίωση παρουσιάζουν και η Ισπανία και η Γαλλία, που σε παγκόσμια έκθεση του 2010 βρέθηκαν με μικρή μόνο αύξηση της παχυσαρκίας.

Αντίθετα, καμία απολύτως πρόοδο και βελτίωση, δεν επέδειξαν οι ΗΠΑ και το Μεξικό, που παρουσίασαν μεγάλη αύξηση της τάξης σχεδόν του 4 με 5 %.

Τα ποσοστά της παχυσαρκίας ανά τον κόσμο

ΧΩΡΕΣ ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
ΗΠΑ 30,6 %
Μεξικό  24,2 %
Ηνωμένο Βασίλειο 23 %
Σλοβακία  22,4 %
Ελλάδα  21,9 %
Αυστραλία  21,7 %
Νέα Ζηλανδία 20,9 %
Ουγγαρία 18,8 %
Λουξεμβούργο 18,4 %
Τσέχικη Δημοκρατία 14,8 %
Καναδάς 14,3 %
Ισπανία 13,1 %
Ιρλανδία 13 %
Γερμανία 12,9 %
Πορτογαλία 12,8 %
Φινλανδία 12,8 %
Ισλανδία 12,4 %
Τουρκία 12 %
Βέλγιο 11,7 %
Ολλανδία 10 %
Σουηδία 9,7 %
Δανία 9,5 %
Γαλλία 9,4 %
Αυστρία 9,1 %
Ιταλία 8,5 %
Νορβηγία 8,3 %
Ελβετία 7,7 %
Νότια Κορέα 3,2 %
Ιαπωνία  3,2 %

Tags: ,

Comments are closed.