ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ : Πώς αναγνωρίζω αν υπάρχει προδιάθεση ;

Το λάθος που κάνουμε …

Δεν είναι θέμα μόδας ! Δεν είναι θέμα ομορφιάς ! Δεν είναι καν θέμα προτύπων ! Είναι και παραμένει ένα σοβαρότατο θέμα υγείας που μαστίζει ολόκληρο τον προηγμένο δυτικό κόσμο ! Η παχυσαρκία δεν είναι απλά ένα μεγάλο νούμερο στη ζυγαριά, το “σωσίβιο” που εξέχει από το στενό παντελόνι σου, ή τα πλαδαρά μπράτσα και οι αγύμναστοι κοιλιακοί. Η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια, ένα πολυσύνθετο πρόβλημα υγείας.obesity-phen375-greece

Πολλές φορές, όταν μας εξηγούν τους πολλαπλούς και ποικίλους λόγους που πρέπει να απαλλαγούμε από το περιττό μας βάρος, γινόμαστε επιθετικοί φωνάζοντας πως έχουμε αποδεχτεί την όποια εικόνα μας με τα ελαττώματά της και δεν γινόμαστε υποχείρια καμιάς μόδας !

Εκεί είναι και το μεγαλύτερο λάθος ! Το αυξημένο βάρος δεν είναι απλά ένα ψεγάδι στην εμφάνισή μας, αλλά ένα σοβαρό πρόβλημα στην υγεία μας ! Η παχυσαρκία συνδέεται με πολλές σοβαρές ασθένειες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον πρόωρο ΘΑΝΑΤΟ !

Πότε χαρακτηρίζεται ένα άτομο “παχύσαρκο” ;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα άτομο χαρακτηρίζεται παχύσαρκο όταν ο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) υπερβαίνει το 30 !

Ο ΔΜΣ προσδιορίζεται από μια απλή μαθηματική πράξη μεταξύ του βάρους και του ύψους του ατόμου.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Ο ΔΜΣ ισούται με το πηλίκο του βάρους του ατόμου (μετρημένο σε κιλά) δια του τετραγώνου του ύψους του ατόμου (μετρημένο σε μέτρα) !

Πώς όμως διαχωρίζουμε το λίπος από τους μύες ; Πώς με αυτή τη μέτρηση μπορούμε να διαχωρίσουμε τον λιπώδη ιστό από τον μυικό ιστό ; ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ !

Ο ΔΜΣ δεν προσφέρει τέτοιες πληροφορίες, με αποτέλεσμα η εικόνα που έχουμε να είναιπλασματική ή έστω ανεπαρκής !

Περιφέρεια μέσης : Δίνει την σωστή απάντηση ;

Η μέτρηση της περιφέρειας της μέσης αποτελούσε πάντοτε έναν σχετικά αξιόπιστο τρόπο πρόγνωσης μεταβολικού συνδρόμου σε άτομα με φυσιολογικό ΔΜΣ. Ακόμα και άτομα με φυσιολογικό ΔΜΣ και φυσιολογικό βάρος, μπορεί να έχουν προδιάθεση παχυσαρκίας.

Τι είναι όμως το μεταβολικό σύνδρομο ;

Ολοένα και αυξάνονται τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο σε ολόκληρο τον πλανήτη. Περίπου το 25 % των Ευρωπαίων και το 32 % των Αμερικανών, πάσχουν από το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο.

Τα ποσοστά αυτά μάλιστα δεν αφορούν μόνο ενήλικα άτομα, αλλά και μικρά παιδιά, ενώ έχουν ολοένα μεγαλύτερες αυξητικές τάσεις !

Πρόκειται για μια σύνθετη ασθένεια που εμπεριέχει τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα προβλήματα με τη χοληστερίνη, τον σακχαρώδη διαβήτη και φυσικά την παχυσαρκία !

Τα βασικά λοιπόν κριτήρια του μεταβολικού συνδρόμου είναι τα ακόλουθα :

  • τα τριγλυκερίδια > 150 mg
  • η αρτηριακή πίεση >130/80 mm Hg ή αν ακολουθείται ανάλογη φαρμακευτική αγωγή
  • το σάκχαρο >100 mg ή αν ακολουθείται ανάλογη φαρμακευτική αγωγή
  • η καλή χοληστερίνη <40 mg για τους άνδρες και <50 mg για τις γυναίκες ή αν ακολουθείται ανάλογη φαρμακευτική αγωγή
  • η περιφέρεια της μέσης >94cm για τους άνδρες και >80 cm για τις γυναίκες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Για να αναγνωρίσουμε πιθανότητα μεταβολικού συνδρόμου, θα πρέπει το άτομο να παρουσιάζει όλα τα προαναφερθέντα κριτήρια ή έστω τα 3 από αυτά !

Comments are closed.