Πώς το έντονο φως μπορεί να επηρεάσει … το μεταβολισμό σου ;;;

Η έκθεση σε έντονο και δυνατό φως μπορεί να μεταβάλλει το μεταβολισμό !” λέει μια νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η έκθεση στο έντονο φως αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, σε αντίθεση με το ήπιο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας ή πολύ νωρίς το πρωί. Κατά τις νυχτερινές ώρες, το έντονο φως, προκαλεί και αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Σε βάθος χρόνου, κάτι τέτοιο, φυσικά έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου, με χαρακτηριστική την αύξηση επικινδυνότητας διαβήτη, την αύξηση του σωματικού βάρους (έως και σημείου παχυσαρκίας), και την αύξηση αποθήκευσης σωματικού λίπους !light-phen375-greece

Πώς το φως επιδρά στον μεταβολισμό ;

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Northwestern, αποδεικνύεται κατόπιν ενδελεχούς έρευνας, πως το δυνατό φως (από τεχνητές πηγές φωτισμού), μπορεί να βλάψει σοβαρά τον μεταβολισμό μας.

Αναλύοντας την έρευνά τους αυτή, η επιστημονική ομάδα του Αμερικανικού Πανεπιστήμιου του Northwestern, αναφέρεται σε σημαντική επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού που οδηγεί φυσικά μακροπρόθεσμα σε σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους του ατόμου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η έκθεση στο έντονο τεχνητό φως, όπως προκύπτει από την έρευνα, έχει τα ίδια αποτελέσματα είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε κατά τη διάρκεια της νύχτας !

Η ΕΡΕΥΝΑ – ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ – ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Σύμφωνα με μια παλαιότερη έρευνα του ίδιου πανεπιστημίου, το έντονο και δυνατό φως κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (και η έκθεση σε αυτό), μπορούσε να επηρεάσει στον μεταβολισμό και να μεγαλώσει τις πιθανότητες το άτομο να διατηρήσει ένα αδύνατο και καλλίγραμμο σώμα. Αντίθετα, η έκθεση στο έντονο φως μετά τις 12 το μεσημέρι μείωνε σημαντικά τις πιθανότητες αυτές !

Έναυσμα για τον νέο κύκλο ερευνών τους, αποτέλεσε η διαπίστωση, πως τα ποντίκια που υπόκεινται σε πειράματα και που εκτίθενται συνεχώς σε έντονο και δυνατό φως, παρουσίαζαν πρόβλημα με τα επίπεδα της ινσουλίνης τους, καθώς και με το σωματικό τους βάρος.

Τι, λοιπόν, επηρεάζει τον μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού και ποια η πραγματική σχέση μεταξύ του έντονου φωτός και του σωματικού βάρους ;;;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Η απάντηση στο περίπλοκο αυτό φαινόμενο βρίσκεται στην ινσουλίνη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνεται με την έκθεση στο έντονο και δυνατό τεχνητό φως. Αυτό έχει ως συνέπεια, η συγκέντρωση της ινσουλίνης να μην είναι αυτή που απαιτείται ώστε να μεταβολίσει το σάκχαρο που κυκλοφορεί μέσα στο αίμα.

Τι σημαίνει αυτό ;;; Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ολοένα αυξάνονται και κατ’επέκταση και το σωματικό λίπος αυξάνεται και το σωματικό βάρος επίσης αυξάνεται !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η ώρα της έκθεσης (πρωί, μεσημέρι ή βράδυ) δεν επηρεάζει καθόλου τα επιζήμια αποτελέσματα προς τον μεταβολισμό !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Μιλώντας για έντονο τεχνητό φως, δεν αναφερόμαστε σε κάποιον προβολέα, αλλά και σε πολύ πιο απλά και καθημερινά πράγματα που ως τώρα θεωρούσαμε ακίνδυνα … όπως η τηλεόραση, ο υπολογιστής, ακόμα και το κινητό τηλέφωνο ή το τάμπλετ !!!

Φροντίστε να αφιερώνετε κάποιες ώρες της ημέρας σας (όσο περισσότερες τόσο καλύτερα !), και εσείς και τα παιδιά σας φυσικά, σε δραστηριότητες έξω από το σπίτι που θα ευνοήσουν τη σωματική και ψυχολογική υγεία σας και θα μειώσουν τις ώρες έκθεσής σας σε κάποια ηλεκτρονική συσκευή !

Tags: , ,

Comments are closed.