Το “Top – 5” για τον οργανισμό σου !

Γιατί τα αγνοείς ;;;

Όλοι έχουμε στο μυαλό μας πολύ συγκεκριμένα πράγματα για τις ανάγκες του οργανισμού μας. Έτσι για παράδειγμα δεν ξεχνάμε ποτέ την ανάγκη του οργανισμού μας για βιταμίνη C, βιταμίνη Β, βιταμίνη D, όπως επίσης και για ασβέστιο, σίδηρο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.polytima-systatika-phen-greece

Αυτά τα έχουμε πάντα στο μυαλό μας και φροντίζουμε να τα εντάσσουμε στη διατροφή μας. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα 5 πάρα πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά, που έχουμε την τάση να τα ξεχνάμε … αφήνοντας τον οργανισμό μας “ακάλυπτο” σε κάποια κομμάτια. Μάθετε για αυτά τα συστατικά και βάλτε και αυτά στο διατροφολόγιό σας ! Είναι σημαντικό για την υγεία σας !

Ποια είναι αυτά τα συστατικά ;

Τα συστατικά αυτά, που αν και πάρα πολύ ωφέλιμα και χρήσιμα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, τείνουμε πάντα να τα παραλείπουμε, είναι :

1ο συστατικό : Η βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τον οργανισμό γιατί ελέγχει τη διαδικασία της πήξης του αίματος ώστε να γίνεται σωστά. Επίσης είναι απαραίτητη για τη σύνθεση μιας πρωτΐνης, εξαιρετικά σημαντικής για τον οργανισμό, που παίζει καταλυτικό ρόλο στον σχηματισμό των οστών.

Την βιταμίνη Κ την βρίσκουμε σε αφθονία σε όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στο μπρόκολο, στο κουνουπίδι και στα λαχανάκια Βρυξελλών. Αυτός είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός λόγος που δεν πρέπει να αποκλείουμε τα πράσινα λαχανικά από τη διατροφή μας !

2ο συστατικό : Το σελήνιο

Το σελήνιο το βρίσκουμε σε πολύ μεγάλη ποσότητα στα Brazil nuts, στο κοτόπουλο, στη γαλοπούλα, στα στρείδια, αλλά και στους ηλιόσπορους. Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό στοιχείο που ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και προστατεύει την υγεία του ατόμου. Τέλος, το σελήνιο, παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, καθώς και στη λειτουργία και άλλων σημαντικών λειτουργιών του σώματος, αφού αποτελεί βασικό κομμάτι των θυρεοειδικών ορμονών του μεταβολισμού και απαιτείται για την κατάλληλη αξιοποίηση του ιωδίου από τον θυρεοειδή.

3ο συστατικό : Το μαγνήσιο

Το μαγνήσιο το βρίσκουμε στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λάχανο κ.ά.). στις φακές, στα μαύρα φασόλια, αλλά και σε ορισμένα εμπλουτισμένα δημητριακά. Πρόκειται για μια ουσία αναγκαία για τον οργανισμό, αφού βοηθάει στη δημιουργία νέων κυττάρων, στην προστασία του μυικού συστήματος, στην προστασία των οστών, στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, αλλά επίσης βοηθάει στην καλή λειτουργία του ενεργειακού μεταβολισμού, στην δημιουργία της πρωτεΐνης για τα οστά αλλά και του ίδιου του DNA.

4ο συστατικό : Το ιώδιο

Το ιώδιο το λαμβάνουμε σε μεγάλες ποσότητες από ψάρια και μάλιστα ψάρια του ωκεανού και όχι του γλυκού νερού. Επίσης το βρίσκουμε στο αλάτι και στα φύκια. Προστατεύει τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και είναι απαραίτητο να το λαμβάνουμε από τις τροφές μας, αφού δε δημιουργείται από τον οργανισμό μας.

5ο συστατικό : Η χολίνη

Η χολίνη είναι μια ακόμα σημαντική ουσία για τον οργανισμό που οι περισσότεροι την αγνοούν. Μπορούμε να τη βρούμε στα αυγά, στο γάλα, στα φυστίκια, και στο κουνουπίδι. Είναι απαραίτητη ουσία για τη ζωή, αφού χρειάζεται για τον οργανισμό από την πρώτη ημέρα (την ημέρα της γέννησης) ως και την τελευταία (την ημέρα του θανάτου).

Comments are closed.