Αλκοόλ και διατροφή … πάνε μαζί ;;;

Καλοκαιράκι με δροσερά πολύχρωμα κοκτέηλ !!!

Το καλοκαίρι έιναι για πάρα πολύ κόσμο συνυφασμένο με μια εικόνα ξέγνοιασιάς, μιας ξαπλώστρας κάτω από τον καυτό ήλιο και δίπλα στα καταγάλανα νερά μιας παραλίας, και φυσικά ενός παγωμένου κοκτέηλ με άρωμα καλοκαιρινών φρούτων στο χέρι !!! Το αλκοόλ, αν και δεν συνίσταται ειδικά τις πολύ ζεστές ημέρες, αποτελεί αγαπημένη συνήθεια πολλών στις καλοκαιρινές διακοπές τους, αφού εκτός από γεύση παρέχει και την απαιτούμενη χαλάρωση και διασκέδαση που επιτάσσει ένα ξέφρενο καλοκαίρι.alcohol-drinks-phen375-greece

Ένα καλοκαίρι χωρίς ξεκούραση, αποβολή κάθε αγχωτικής σκέψης, απομάκρυνση από την κουραστική καθημερινότητα σπιτιού – γραφείου, εκτόνωση και διασκέδαση … είναι ένα καλοκαίρι χαμένο. Ειδικά το καλοκαίρι αποζητούμε να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας με ευχάριστες στιγμές διασκέδασης και ξεγνοιασιάς που θα μας συνοδεύουν ολόκληρο τον χειμώνα στην πληκτική μας καθημερινότητα των ατελείωτων υποχρεώσεων (επαγγελματικών, οικογενειακών, οικονομικών … και πολλών πολλών άλλων !).

ΠΡΟΣΟΧΗ !!! :

Η μεγάλη κατανάλωση όμως οινοπνευματωδών ποτών μέσα στην μεγάλη ζέστη του καλοκαιριού, μπορεί να έχει και παρενέργειες όπως :

  • ζαλάδα
  • αφυδάτωση
  • φούσκωμα
  • ατονία
  • ημικρανία
  • πονοκέφαλος
  • ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ

Τα άτομα που καταναλώνουν συστηματικά αλκοόλ παρουσιάζουν μια τάση να αυξήσουν το σωματικό τους βάρος σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα άτομα που δεν καταναλώνουν αλκοόλ. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ παρέχει πάρα πολλές θερμίδες (σχεδόν 7 θερμίδες ανά γραμμάριο) που μάλιστα δεν περιέχουν καμία θρεπτική ουσία και τίποτα το ωφέλιμο για τον οργανισμό !

(!!!) : Ο οργανισμός έχει την τάση να προσπαθεί να κάψει τις θερμίδες που δέχεται ! Επειδή όμως το αλκοόλ είναι πολύ πιο εύκολο να καεί από τις άλλες θερμίδες που δέχεται ο οργανισμός από τις τροφές, γι’αυτό τον λόγο καίγεται πρώτο ! Αποτέλεσμα ;;; Το φαγητό που τρώτε δεν καίγεται ποτέ, αλλά αντιθέτως γίνεται λίπος που αποθηκεύεται στο σώμα σας !

ΠΡΟΣΟΧΗ !!! :

Έτσι, ένα ποτήρι κρασί παρέχει στον οργανισμό περίπου 80 άχρηστες θερμίδες, μια μπύρα περίπου 110 θερμίδες, ενώ ένα κοκτέηλ από 400 θερμίδες και πάνω !!!

(!!!) : Σε περίπτωση που προσέχετε τη διατροφή σας, κάνετε κάποια δίαιτα ή προσπαθείτε να χάσετε βάρος, θα πρέπει να γνωρίζετε πως το αλκοόλ επιταχύνει τη διαδικασία της πέψης !

Σίγουρα έχετε παρατηρήσει πως πίνοντας ένα ποτάκι μετά το γεύμα σας χωνεύετε πολύ πιο εύκολα το φαγητό σας ! Αυτό (όσο καλό και αν ακούγεται) δεν είναι καθόλου καλό σε περίπτωση που προσπαθείτε να χάσετε βάρος ! Στις δίαιτες καταναλώνουμε τροφές που επιτυγχάνουν να μας διατηρήσουν ένα αίσθημα πληρότητας για όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες !

(!!!) : Το αλκοόλ επιταχύνει τη διαδικασία της πέψης, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ξανά αίσθημα πείνας σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα ; Δηλαδή μας οδηγεί να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας ! Δηλαδή … ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ !!!

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Πιείτε αλκοόλ αλλά πάντοτε με μέτρο και προτιμήστε πιο δροσερά και όχι πολύ γλυκά ποτά ! Μην πίνετε κοκτέηλ με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών και αρκεστείτε σε ένα απλό και χαμηλότερο σε θερμίδες ποτό (όπως μια μπύρα ή ένα λευκό δροσερό κρασί) !

Comments are closed.