Αλεύρι βρώμης & δυσανεξία στη γλουτένη

Περί αλεύρων & υγείας …

Το αλεύρι είναι μέσα στην καθημερινότητά μας. Καθημερινά καταναλώνουμε δεκάδες προϊόντα που παράγονται από άλευρα και που σκοπό έχουν να μας χορτάσουν, να μας γεμίσουν ενέργεια αλλά και να μας χαρίσουν απόλαυση και ευχαρίστηση. Δημητριακά, ψωμάκια, κρουασάν, κέικ, μπισκοτάκια, ζυμαρικά, κρακεράκια και παξιμάδια είναι μόνο μερικά από τα είδη που εντοπίζουμε σε κάθε σπίτι και που ολοκληρώνουν κάθε γεύμα μας … πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό ή σνακ !aleuri-vrwmis-phen375-greece

Στην εποχή μας παρατηρούμε πολλά άτομα να υποφέρουν από δυσανεξία στη γλουτένη – μια νέα πάθηση που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να συνδέεται και με τα αυτοάνοσα νοσήματα – με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται πραγματικά να οργανώσουν τη διατροφή τους ώστε να αποφύγουν τις δυσάρεστες συνέπειες που αποφέρουν τα κοινά άλευρα στον οργανισμό τους.

Αφουγκραζόμενες αυτή την ανάγκη του κόσμου, οι βιομηχανίες, τροφοδότησαν την αγορά με προϊόντα gluten – free δηλαδή προϊόντα απαλλαγμένα από τη γλουτένη (την ουσία που δημιουργεί παρενέργειες σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Στο σημείο αυτό λοιπόν αξίζει να αναφέρουμε το αλεύρι βρώμης ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Σικάγο (University of Chicago Celiac Disease Center) είναι απαλλαγμένο από την ουσία γλουτένη … αφού δεν προέρχεται από σιτάρι, κριθάρι ή σίκαλη ! Το αλεύρι βρώμης αντί για γλουτένη περιέχει μια πρωτεΐνη με το όνομα avenins !

Αν και πολλά άτομα θεωρούν ότι και η βρώμη συγκαταλλέγεται όπως και τα υπόλοιπα δημητριακά στα ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ για τα άτομα με δυσανεξία ή αλλεργία στη γλουτένη, αυτό είναι αναληθές και άκυρο. Το αλεύρι βρώμης είναι ασφαλές και πολύ λιγότερο επικίνδυνο από τα υπόλοιπα άλευρα είτε για αλλεργικές αντιδράσεις είτε για προβλήματα δυσανεξίας !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Σύμφωνα με επίσημη επιστημονική μελέτη, μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 1 % ατόμων με κοιλιοκάκη εμφανίζουν αντίδραση στο συγκεκριμένο άλευρο (και μάλιστα σε κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αυτού σε ημερήσια βάση) !!! Σημαντικό είναι μόνο να χρησιμοποιείτε 100 % καθαρό αλεύρι βρώμης, χωρίς προσμείξεις και χωρίς να έχει “μολυνθεί” από άλλα άλευρα !

Γιατί το αλεύρι βρώμης είναι … σωστή επιλογή ;

Το αλεύρι βρώμης είναι ένα αλεύρι υψηλής διατροφικής αξίας και πολύ μεγάλης σημασίας για μια καλή και υγιεινή διατροφή. Περιέχει πολύ μεγάλη ποσότητα εδώδιμων ινών, καθώς επίσης και β-γλυκάνες που συμβάλλουν στον αποτελεσματικό έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα.

Μια ποσότητα 3 περίπου γραμμαρίων από β-γλυκάνες σε καθημερινή βάση, σε συνδυασμό με μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορούν να εξασφαλίσουν υγεία, μακροζωία, ευημερία, καλή σωματική, πνευματική και ψυχική κατάσταση και ένα σώμα γερο και γεμάτο ζωντάνια !

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Βάλτε στη ζωή σας αρτοσκευάσματα από άλευρο βρώμης και αντικαταστήστε το κοινό αλεύρι … και δείτε τη ζωή σας να αλλάζει προς το καλύτερο !

Τα βασικά οφέλη της αντικατάστασης του κοινού άλευρου με άλευρο βρώμης

Νο 1 : Ευεργετεί την καρδιά και προφυλάσσει από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Νο 2 : Ελέγχει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Νο 3 : Ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα (λειτουργεί και σε πρόγραμμα διατροφής για διαβητικά άτομα).

Νο 4 : Ελέγχει τα επίπεδα της πίεσης του αίματος.

Νο 5 : Ενισχύει τον κορεσμό και ελέγχει τα επίπεδα της όρεξης.

Νο 6 : Διευκολύνει τη διαδικασία ελέγχου και μείωσης του σωματικού βάρους.

Νο 7 : Αποτρέπει τυχόν παρενέργειες που προκαλεί η δυσανεξία στη γλουτένη … αφού ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΓΛΟΥΤΕΝΗ !

Tags: , , , ,

Comments are closed.