Μήπως φταίει ο τρόπος που χτενίζεσαι που χάνεις τα μαλλιά σου ;;;

Τριχόπτωση ; Δες τι μπορεί να φταίει !

Η τριχόπτωση είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες ! Τα μαλλιά μας είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο κομμάτι της εικόνας μας και φυσικά της αυτοπεποίθησής μας ! Άνδρες και γυναίκες φροντίζουμε τα μαλλιά μας να είναι όμορφα, περιποιημένα και κυρίως … πολύ στυλάτα !hairloss-phen375-greece

Ειδικά άτομα με μακριά μαλλιά τείνουν να καταφεύγουν σε περίτεχνα χτενίσματα και ψηλές αλογοουρές που τραβάνε τα μαλλιά και καταπονούν την τρίχα με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται και τελικά να πέφτει.

(!!!) : Στην περίπτωση που η τρίχα πέφτει από δυνατό τράβηγμα λόγω χτενίσματος, αναφερόμαστε σε αλωπεκία από έλξη !

Τι είναι γενικά η αλωπεκία ;

(!!!) : Η αλωπεκία είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία παρατηρείται σημαντική απώλεια των τριχών.

Το να χάνουμε μαλλιά δεν συνεπάγεται πάντα και αλωπεκία ! Όλοι χάνουμε μαλλιά, και αυτό επειδή όταν οι τρίχες συμπληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους αποκολλώνται από το τριχωτό της κεφαλής και πέφτουν.

Ουσιαστικά η ζωή μιας τρίχας συνοψίζεται σε 3 βασικές φάσεις :

  • 1η φάση : η αναγενής φάση κατά την οποία η τρίχα αναπτύσσεται. Η φάση αυτή είναι η πιο μεγάλη σε διάρκεια (περίπου 4 με 5 χρόνια).
  • 2η φάση : η καταγενής φάση κατά την οποία σταματάνε να πολλαπλασιάζονται τα κύτταρα στον θύλακα της τρίχας και αρχίζουν την παλινδρόμηση. Η φάση αυτή διαρκεί μόνο μερικές εβδομάδες.
  • 3η φάση : η τελογενής φάση κατά την οποία η τρίχα πλέον αποκολλάται και πέφτει. Η φάση αυτή διαρκεί 3 μήνες.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την αλωπεκία έλξης ;

Η αλωπεκία έλξης προκαλείται από πολύ έντονο και μάλιστα συχνό τράβηγμα των μαλλιών που ασκεί δύναμη στις ρίζες τους και τις καταπονεί. Όλα λοιπόν εκείνα τα περίτεχνα χτενίσματα που τόσο θαυμάζουμε (όπως εκπληκτικές κοτσίδες, αλογοουρές και κότσοι) τελικά μόνο κακό κάνουν στα πολύτιμα μαλλιά μας !

(!!!) : Η συστηματική καταπόνηση της τρίχας με αυτόν τον τρόπο μπορεί να οδηγήσει και σε μόνιμη βλάβη … σε μη αναστρέψιμη ζημιά του θύλακα της τρίχας !

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Όταν αρχίσετε να παρατηρείτε μεγαλύτερη απώλεια μαλλιών αλλάξτε αμέσως χτένισμα ! Όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση τόσο πιο πιθανό είναι να αποφύγετε μια μόνιμη απώλεια των μαλλιών σας !

Όπως αναφέρθηκε και σε ρεπορτάζ της Independent, δεν πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο ! Αντιθέτως, οι δερματολόγοι, καλούνται πολύ συχνά να αναγνωρίσουν,να αντιμετωπίσουν και να δώσουν λύση σε τέτοιες περιπτώσεις, με γυναίκες που ταλαιπωρούν τα μαλλιά τους με τον τρόπο που χτενίζονται.

Η αλογοουρά είναι ένα από τα χτενίσματα που πραγματικά συναντάμε καθημερινά στον δρόμο (σε γυναίκες αλλά και σε άνδρες !) και που αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους τριχόπτωσης !

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Αφήνετε τα μαλλιά σας ελεύθερα να “αναπνέουν” και να μπορεί να ξεκουράζετε το τριχωτό της κεφαλής. Μην κουράζετε και μην ταλαιπωρείτε τόσο πολύ τα μαλλιά σας ! Προστατεύστε τα και μάθετε να τα περιποιήστε … για να έχετε πάντα όμορφα και πλούσια μαλλιά που θα τα ζηλεύουν όλοι !

Comments are closed.