Ψυχολογικά οφέλη από την άσκηση

Είναι κάτι το συνηθισμένο και αποτελεί πάντα ένα σημαντικό οποιουδήποτε άρθρου ασχολείται ή περιγράφει σωματικές ασκήσεις, ή γενικότερα την εξάσκηση ενός ατόμου σε κάποια περιοδική ή τακτική βάση. Φυσικά δεν είναι τίποτε άλλο από παράγραφο ή παραγράφους που αναφέρονται στα πλεονεκτήματα από την φυσική άσκηση και στα οφέλη που δέχεται το σώμα μας μετά από κάποιες ασκήσεις, ή ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που ακολουθείται από ένα άτομο σχετικά με την διατήρηση ή βελτίωση τηε φυσικής του κατάστασης και όχι μόνον.

askisi-psyxologika-ofeli-phen375-greece

Ποτέ όμως και σε κανένα από παρόμοια άρθρα δεν βρίσκεται μία έστω μικρή παράγραφος ή μερικές γραμμές που να αναπτύσσουν κάτι που είναι μάλλον το άλλο μισό της συνολικής ωφέλειας της άσκησης.

Συμβαίνει και για τα ψυχολογικά οφέλη κάτι ανάλογο με αυτό που παρατηρείται με την ευεργετική για το σώμα οιουδήποτε ατόμου δηλαδή κάνει καλό στην ψυχή μας όπως αντίστοιχα βελτιώνει το βάρος μας ή την γράμμωση του σώματος μας;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι καθένας από αυτούς τους τομείς (σωματικός και ψυχολογικός) ευεργετείται πραγματικά από την άσκηση και το όποιο πρόγραμμα προπόνησης ακολουθείται από κάποιο άτομο;

Θα αφιερώσουμε λοιπόν λίγες γραμμές να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στα ψυχολογικά οφέλη της άσκησης και τι πραγματικά συμβαίνει σε κάθε άτομο που ασχολείται με την άσκηση και την διατήρηση της σωματικής εικόνας μέσω εξάσκησης.

Είναι γεγονός πως η άσκηση γενικότερα (εκτέλεση ασκήσεων ή συμμετοχή σε συγκεκριμένο άθλημα), θα έχει σίγουρα ως αποτέλεσμα μία βελτιωμένη διάθεση και μία βελτίωση στις συναισθηματικές καταστάσεις που επικρατούν στο άτομο μας.

Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας.

Τα παρακάτω είναι κοινά ψυχολογικά οφέλη τα οποία κατακτώνται μέσω της άσκησης.

  • Βελτιωμένη διάθεση
  • Μειωμένο άγχος καθώς και βελτιωμένη ικανότητα να αντιμετωπίσουμε το άγχος
  • Βελτιωμένη αυτό εκτίμηση
  • Υπερηφάνεια για φυσικές επιτυχίες
  • Αυξημένη ικανοποίηση με τον εαυτό μας
  • Βελτιωμένη εικόνα σώματος
  • Αυξημένο αίσθημα ενέργειας
  • Βελτιωμένη εμπιστοσύνη στις φυσικές ικανότητες μας
  • Μειωμένα συμπτώματα συνδεόμενα με την κατάθλιψη

Καθώς τα άτομα αποκτούν την εμπειρία αυτών των ψυχολογικών ωφελειών είναι πιθανό ότι θα αποκτήσουν και τα ανάλογα κίνητρα για να συνεχίσουν τις ασκήσεις έτσι ώστε να απολαμβάνουν τα παραπάνω οφέλη.

Πόση όμως άσκηση απαιτείται για έχουμε αυτά τα αποτελέσματα;

Ακόμη και ένας μικρός περίπατος είναι δυνατόν να βελτιώσει την διάθεση μας και να αυξήσει την ενέργεια μας. Μία αεροβική άσκηση μόνο 10 λεπτών μπορεί να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Για οφέλη σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να εκτελείτε ασκήσεις 3 φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά περίπου την κάθε φορά με μία συντηρητική ένταση.

Τα προγράμματα που διαρκούν περισσότερο των 10 εβδομάδων παρουσιάζουν μεγαλύτερα οφέλη για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.