Η Βασική Δίαιτα χωρίς Γλουτένη

 

Μία Βασική Δίαιτα για τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη

Η δημιουργία μίας δίαιτας χωρίς γλουτένη είναι εύκολη όταν γνωρίζεις τους βασικούς κανόνες. Ακολουθήστε τις κατευθυντήριες γραμμές που δίνονται παρακάτω και θα έχετε μία ευχάριστη, υγιεινή και χωρίς γλουτένη δίαιτα.

GlutenFreeDiet-phen375-greece

Να υπενθυμίσουμε ότι η δίαιτα αυτή δεν υπέχει την θέση ιατρικής συμβουλής, η οποία λαμβάνεται μόνον από τον ιατρό σας.

ΝΑΙ

Τροφές από δημητριακά που δεν περιέχουν την επιζήμια γλουτένη συμπεριλαμβάνοντας:

  • Καλαμπόκι σε όλες τις μορφές
  • Απλό ρύζι σε όλες τις μορφές
  • Αμαράνθη, αραρούτης, φαγόπυρο (kasha) μανιόκα, λινάρι, κεχρί, κινόα, σόργο, σόγια, ταπιόκα και τεφ.

Αλεύρι παραγόμενο από δημητριακά  χωρίς γλουτένη, καρύδια, φασόλια, και καρύδα. Παρατηρείτε πάντα τις ενδείξεις για προιόντα χωρίς γλουτένη, ώστε να αποφύγετε διασταυρούμενη μόλυνση.

Σιρόπι γλυκόζης, λεκιθίνη, μαλτοδεξτρίνη (ακόμη και όταν γίνεται από σιτάρι), το κόμμι βρώμης, απλό μπαχαρικά, διοξείδιο του πυριτίου, άμυλο, άμυλο τροφίμων και ξύδι (μόνο ξύδι βύνης μπορεί να περιέχει γλουτένη). Επίσης κιτρικό, γαλακτικό και μηλικό οξύ, καθώς και σακχαρόζη, δεξτρόζη, λακτόζη και αυτά τα προϊόντα αρτοποιίας: αραρούτης, άμυλο αραβοσίτου, γκουάρ, αλεύρι ταπιόκα ή άμυλο, αλεύρι άμυλο πατάτας και άμυλο πατάτας, βανίλια.

GlutenFreeDiet-products-phen375-greece

Οι παρακάτω τροφές:

  • • Γάλα, βούτυρο, μαργαρίνη, το πραγματικό τυρί, το γιαούρτι, τα περισσότερα παγωτό χωρίς γλουτένη που περιέχουν πρόσθετα.
  • • Τα φυτικά έλαια
  • • Απλά φρούτα, λαχανικά (φρέσκα, κατεψυγμένα και σε κονσέρβα), το κρέας, τα θαλασσινά, πατάτες, αυγά, ξηροί καρποί, βούτυρα ξηρών καρπών, φασόλια και όσπρια.
  • • Το αποσταγμένο ξίδι είναι χωρίς γλουτένη.
  • • Τα αποσταγμένα αλκοολούχα ποτά δεν περιέχουν γλουτένη, διότι η απόσταξη απομακρύνει αποτελεσματικά την γλουτένη. Δεν είναι χωρίς γλουτένη εάν τα συστατικά που περιέχουν γλουτένη προστίθεται μετά την απόσταξη, αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια.
  • • Mονο και διγλυκερίδια είναι λίπη και χωρίς γλουτένη.
  • • Τα μπαχαρικά δεν περιέχουν γλουτένη. Εάν δεν υπάρχει κατάλογος συστατικών στο δοχείο, τότε περιέχει μόνο το καθαρό μπαχαρικό σημειώνεται στην ετικέτα.

GlutenFreeDiet-dimitriaka-phen375-greece

ΟΧΙ

Όλες οι μορφές σιταριού, συμπεριλαμβανομένων  including καμούτ, τριτικάλε (ένας συνδυασμός σίτου και σίκαλης), σκληρό, μονόκοκκο, φαρίνα, σιμιγδάλι, αλεύρι κέικ, μάτζο και κουσκούς. Σιτάρι βρίσκεται σε πολλά είδη ψωμιού, κέικ, δημητριακά, μπισκότα, κράκερς, κουλούρια, κρούστες ζυμαρικά και πίτσα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα προϊόντα επίσης. Διαβάστε τις ετικέτες για να είστε σίγουροι.

Τα περισσότερα συστατικά με την λέξη “σίτος” στην ονομασία συμπεριλαμβανομένης της υδρολυμένης πρωτείνης σίτου και της και της προζελατινοποιημένης πρωτεΐνης σίτου. Το φαγόπυρο, το οποίο είναι χωρίς γλουτένη, είναι μια εξαίρεση.

Κριθάρι και βύνη, το οποίο γίνεται συνήθως από κριθάρι, συμπεριλαμβανομένων σιρόπι βύνης, εκχύλισμα βύνης, και ξύδι βύνης.

Σίκαλη, η οποία συναντάται συχνότερα σε προϊόντα άρτου.

Παναρισμένο ή αλευρωμένο κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα λαχανικά, όταν οτο πανάρισμα γίνεται με σιτάρι. Επίσης το κρέας, τα πουλερικά και τα λαχανικά, όταν έχουν μια σάλτσα ή μαρινάδα που περιέχει γλουτένη, όπως η σόγια και τεριγιάκι σαλτσών.

Τα τρόφιμα που τηγανίζονται στο ίδιο λάδι με παναρισμένα προϊόντα δεν θεωρούνται ασφαλή για τη διατροφή χωρίς γλουτένη.

Γλυκόριζα, που γίνεται με αλεύρι σίτου, και άλλες καραμέλες που περιέχουν σιτάρι ή κριθάρι.

GlutenFreeDiet-karameles-glykorizas-phen375-greece

ΙΣΩΣ

Η μπύρα είναι χωρίς γλουτένη, όταν γίνεται από δημητριακά χωρίς γλουτένη. Μπύρα που παράγεται από κριθάρι και υπόκειται σε επεξεργασία για την απομάκρυνση της γλουτένης, δεν θεωρείται ότι είναι χωρίς γλουτένη.

GlutenFreeDiet-mpyra-phen375-greece

Δεξτρίνη μπορεί να γίνει από το σιτάρι, το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί στην ετικέτα, και δεν είναι χωρίς γλουτένη.

Οι αρωματικές ύλες συνήθως δεν έχουν γλουτένη, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να περιέχουν σιτάρι ή κριθάρι. Σύμφωνα με το νόμο, το σιτάρι θα πρέπει να επισημαίνεται στα τρόφιμα. Κριθάρι συνήθως ονομάζεται βύνη άρωμα.

Τροποποιημένο άμυλο τροφίμων δεν έχει γλουτένη, εκτός εάν το σιτάρι σημειώνεται στην ετικέτα, είτε ως «τροποποιημένο άμυλο σιταριού» τροποποιημένο άμυλο (σιτάρι) ή αν η φράση «Περιέχει» στο τέλος της λίστας συστατικών περιλαμβάνει το σιτάρι.

Άμυλο σίτου επιτρέπεται σε τρόφιμα χωρίς γλουτένη εάν το άμυλο σίτου έχει υποβληθεί σε επεξεργασία για να απομακρυνθεί η πρωτεΐνη γλουτένη.

Η Βρώμη θεωρείται ασφαλής για τη διατροφή χωρίς γλουτένη, εφόσον έχει υποβληθεί σε ειδική επεξεργασία για την πρόληψη διασταυρούμενης μόλυνσης από σιτηρά που περιέχουν γλουτένη …

GlutenFreeDiet-tyria-phen375-greece

Τα επεξεργασμένα τυριά μπορεί να περιέχουν γλουτένη. Το πραγματικό τυρί δεν έχει γλουτένη.

Καρυκεύματα και μείγματα καρυκευμάτων μπορεί να περιέχουν γλουτένη.

Η σάλτσα σόγιας συνήθως ζυμώνεται από σιτάρι. Μόνο η σάλτσα σόγιας που γίνεται χωρίς σιτάρι δεν έχει γλουτένη. Ψάξτε για σάλτσα σόγιας με ετικέτα χωρίς γλουτένη.

Tags: , , , ,

Comments are closed.