Πώς αλλάζουν οι ανάγκες διατροφής με την ηλικία;

Πάντα γίνεται η ερώτηση εάν αλλάζουν οι διατροφικές ανάγκες ενός παιδιού καθώς μεγαλώνει. Η απλή απάντηση είναι, ναι. Η πλέον δύσκολη απάντηση είναι ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι πιο σημαντικά σε διαφορετικές περιόδους ζωής, μετά την παιδική ηλικία.

diatrofi-ana-ilikia-phen375-greece

Ως βρέφος, ένα παιδί χρειάζεται όσον το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Το γάλα θηλασμού είναι η πλέον βασική επιλογή για τα παιδιά, καθόσον παρέχει επιπλέον ιδιότητες για ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς επίσης και τις απαραίτητες θερμίδες και λίπος που απαιτούνται.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε πλήρεις τροφές. Στην παιδική αυτή ηλικία το παιδί είναι εξαιρετικά ενεργό και αναπτύσσεται, για αυτό τον λόγο και αυξάνονται οι ανάγκες σε πρωτείνες θερμίδες. Τούτο δεν θα αλλάξει καθώς το παιδί βαδίζει προς την εφηβεία.

Οι θερμιδικές ανάγκες εξαρτώνται από την ηλικία, το φύλο και την δραστηριότητα κάθε ατόμου. Τυπικά οι ενήλικες χρειάζονται 25-30 θερμίδες / κιλό την ημέρα Τα βρέφη χρειάζονται μεταξύ 100-500 θερμίδες / κιλό την ημέρα, ανάλογα με το αρχικό βάρος του μωρού. Μόλις το παιδί περάσει την παιδική ηλικία (ηλικία 4+) οι ανάγκες σε θερμίδες συμπιέζονται έως την ενηλικίωση. Ο πίνακας δείχνει μία προσέγγιση σχετικά με τις ανάγκες σε υδατάνθρακες, πρωτείνη και λίπος.

Ηλικία (έτη)

Υδατάνθρακες

Πρωτείνη

Λίπος

1-3

45-65 %

5-20%

30-40%

4-18

45-65%

10-30%

25-35%

19+ (ενήλικες)

45-65%

10-35%

20-35%


Ως ένας υγιής ενήλικας δεν υπάρχει δραματική αλλαγή στις ανάγκες και θα παρουσιαστεί μία διαφοροποίηση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της αύξησης της φυσικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες χρειάζονται να αυξήσουν την πρόσληψη θερμίδων κατά 300 περίπου την ημέρα και να περιλαμβάνουν 800-1000 mg ασβεστίου και 520 mg φολικού οξέος. Οι ποσότητες αυτές και πάλι αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία της εγκύου γυναίκας. Εάν μία γυναίκα θηλάζει, οι ανάγκες σε θερμίδες αυξάνουν κατά 500 την ημέρα και η Βιταμίνη Α σε 900 mg την ημέρα

Κατά γενικό κανόνα μία δίαιτα η οποία περιλαμβάνει προιόντα ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτείνη και γαλακτοκομικά θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες σας. Με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας υπάρχει η πιθανότητα να χρειάζεστε θερμίδες και πρωτείνες.

Tags: ,

Comments are closed.