Γυναίκες : Διατροφή & Καρκίνος του μαστού

Καρκίνος του μαστού : Πώς & Γιατί δημιουργείται ;

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια μορφή καρκίνου ολοένα και πιο συχνή στις γυναίκες. Πού οφείλεται η δημιουργία του και πώς εξαπλώνεται ; Ποιοι λόγοι οδηγούν στην δημιουργία καρκίνου του μαστού και πώς αντιμετωπίζεται ;breast-cancer-phen375-greece

Στο άκουσμα της λέξης “καρκίνος” ένας κρύος ιδρώτας μας λούζει και ένα ρίγος διαπερνά τη σπονδυλική μας στήλη. Πολλά πράγματα παραμένουν ακόμα ανεξήγητα, παρά τις συστηματικές έρευνες της επιστημονικής κοινότητας να διαλευκάνει το μυστήριο της δημιουργίας του και να βρει επιτέλους τη θεραπεία !

Η αλήθεια είναι λοιπόν, πως ακόμα, τα αίτια δημιουργίας του καρκίνου του μαστού παραμένουν άγνωστα. Ωστόσο, οι επιστήμονες, έχουν καταφέρει να εντοπίσουν και να απομονώσουν ορισμένους παράγοντες που ευνοούν την δημιουργία αυτής της μορφής καρκίνου.

Κόβοντας τους επιβαρυντικούς αυτούς παράγοντες, μια γυναίκα, μπορεί να μειώσει αρκετά την επικινδυνότητα να νοσήσει κάποια στιγμή από καρκίνο του μαστού. Μήπως αξίζει τελικά την προσπάθεια να ενημερωθούμε σχετικά ;;;

Τα γονίδια & η κληρονομικότητα

Ο καρκίνος του μαστού, όπως επιβεβαιώνουν οι σχετικές ιατρικές μελέτες, υπάγεται στις κληρονομικές ασθένειες. Υπάρχει δηλαδή σοβαρή περίπτωση, μια γυναίκα με κληρονομικότητα στη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, να νοσήσει και αυτή !

Τον βαθμό επικινδυνότητας μπορεί να εξετάσει ένας ειδικός μαστολόγος, αφού ενημερωθεί πλήρως για το ιστορικό της συγκεκριμένης γυναίκας και το γενεαλογικό της δέντρο. Στην συνέχεια θα αποφανθεί για την τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσει η γυναίκα αυτή … ανάλογα φυσικά με την περίπτωση !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ορισμένες γυναίκες υποχρεούνται να υποβληθούν σε ειδικό γονιδιακό έλεγχο, ώστε να εντοπιστούν μεταλλάξεις που ενδεχομένως έχουν υποστεί τα κύτταρά τους … που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Ο μαστός, οι “όγκοι” & οι πιθανότητες …

Ο μαστός είναι ένα ιδιαίτερο όργανο. Η τακτική ψηλάφιση μπορεί να αποτρέψει δυσάρεστα σενάρια και να προλάβει την εξέλιξη μιας κακής είδησης (όπως αυτής του καρκίνου).

Κάθε γυναίκα, κάποια στιγμή στη ζωή της, θα παρουσιάσει κάποιο μικρό “όγκο” … που όμως μπορεί να μην είναι όγκος ! Η μάζα που ανακαλύπτει η γυανίκα κατά της ψηλάφιση, συνήθως ευθύνεται σε άλλους παράγοντες και δεν σχετίζεται με καρκίνο.

(!!!) : 1 στις 10 γυναίκες θα εμφανίσει όντως καρκινικό εύρημα κατά την ψηλάφιση.

Πώς διαγιγνώσκω έγκαιρα τον καρκίνο του μαστού ;

  • έχω σταθερό γυναικολόγο (που γνωρίζει το ιστορικό μου)
  • πηγαίνω τακτικά για την εξέταση
  • κάνω στα 35 την πρώτη μαστογραφία
  • μετά τα 40 κάνω μαστογραφία ετήσια
  • εξετάζομαι μόνη μου τακτικά (με ψηλάφιση)

Η διατροφή στην εφηβεία & Πώς σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού

ΠΡΟΣΟΧΗ : Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, όπως τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, παίζει η διατροφή … και πιο συγκεκριμένα η διατροφή κατά την ευαίσθητη περίοδο της εφηβείας στην γυναίκα !

Οι γυναίκες που από μικρή ηλικία ακολουθούσαν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή (μεστα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής), εμφάνιζαν 1/5 λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και κατέληξε, πως οι γυναίκες που κατά την εφηβεία τους, κατανάλωναν περίπου 28 γραμμάρια φυτικές ίνες την ΚΑΘΕ ημέρα, εμφάνιζαν 24 % πιο λίγες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού !

Μια ΜΟΝΟ μπανάνα την ημέρα δηλαδή (απλό παράδειγμα) μπορεί να προφυλάξει την υγεία σου και να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσεις καρκίνο του μαστού ! Εσύ το ρισκάρεις ;;;

Tags: , ,

Comments are closed.