Είναι κακοί όλοι οι υδατάνθρακες ;;;

Καλοί & κακοί υδατάνθρακες & τι πρέπει να γνωρίζω !

Δεν παίζουν όλοι οι υδατάνθρακες τον ίδιο ρόλο στον οργανισμό και ούτε έχουν τις ίδιες επιπτώσεις ! Τα λευκά προϊόντα (ψωμιά, ζυμαρικά, ρύζι και αλεύρι) δεν είναι αυτό που θα αποκαλούσαμε “καλοί υδατάνθρακες”. Αντιθέτως, όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης, ανήκουν στην κατηγορία των καλών και υγιεινών υδατανθράκων, και συνιστώνται ακόμα και για απώλεια βάρους !good-bad-carbs-phen375-greece

Οι πλούσιες φυτικές ίνες των προϊόντων αυτών, ευνοεί το αδυνάτισμα και παράλληλα ενισχύει την καλή λειτουργία του πεπτικού και γαστρεντερικού συστήματος !

Ποιοι καλοί υδατάνθρακες δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας ;

Νο 1 τροφή : ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ & ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Τα φρούτα είναι φυσικά μια από τις κυριότερες πηγές φυτικών ινών μαζί με τα λαχανικά. Ειδικά τα φρέσκα φρούτα (όχι αποξηραμένα, σε μορφή χυμού ή σε κονσέρβα που περιέχουν και ζάχαρη), είναι ιδανικά για να προσφέρουν μεγάλα ποσά ενέργειας στον οργανισμό αλλά παράλληλα χωρίς να απειλούν την σιλουέτα. Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα των φρούτων & των λαχανικών είναι πως περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού που δημιουργούν εύκολα αίσθημα κορεσμού στο άτομο.

Νο 2 τροφή : ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ

Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι μια εξαιρετικά ωφέλιμη πηγή υδατανθράκων για τον οργανισμό. Πλούσια σε βιταμίνες και σε ιχνοστοιχεία, τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πιο χαμηλά σε λιπαρά (φυσικά επιλέγουμε εκείνα χωρίς προσθήκη ζάχαρης), και περιέχουν πολύτιμα μέταλλα (όπως κάλιο, σελήνιο και μαγνήσιο). Είναι μια ακόμα τροφή πλούσια σε πολύτιμες φυτικές διαιτητικές ίνες που προστατεύει την καλή λειτουργία του εντέρου.

Νο 3 τροφή : ΤΟ ΡΥΖΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ

Το ρύζι ολικής άλεσης ή αλλιώς καστανό ρύζι, είναι η ακατέργαστη μορφή του γνωστού μας ρυζιού. Είναι πολύ πιο εύπεπτο από το λευκό ρύζι και πολύ πλούσιο σε πολύτιμα μέταλλα. Το καστανό ρύζι είναι επίσης ωφέλιμο για την ομαλή λειτουργία του εντέρου και ευνοεί την απώλεια βάρους.

Νο 4 τροφή : ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΛΙΠΑΡΑ

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, εκτός από πολύ καλή πηγή ασβεστίου για τον οργανισμό, είναι και εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, μετάλλων και βιταμινών. Τα γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων (με μειωμένα λιπαρά στοιχεία που περιορίζουν τη θερμιδική τους αξία) που όταν καταναλώνονται με μέτρο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα.

Νο 5 τροφή : ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ

Ναι ! Τα όσπρια είναι μια εξαιρετική (αν και πολύ παρεξηγημένη) τροφή ! Τα φασόλια, τα κουκιά, τα ρεβίθια, οι φακές και ο αρακάς, είναι από τις πιο πολύτιμες τροφές (χαρακτηριστικό και της μεσογειακής διατροφής που θεωρείται από τις πιο υγιεινές !). Είναι τροφή χαμηλή σε λιπαρά και εξαιρετικά πλούσια σε πολύτιμα συστατικά. Πρόκειται επίσης για μια εκπληκτική πηγή φυτικών πρωτεϊνών, απαραίτητη ειδικά σε χορτοφάγους !

Νο 6 τροφή : Η ΒΡΩΜΗ

Η βρώμη είναι μια εξαιρετική πηγή καλών υδατανθράκων, και ίσως γι’αυτό το λόγο αποτελεί και Νο 1 επιλογή για διαιτολόγους και personal trainers. Χαρίζει αίσθημα κορεσμού και παράλληλα προσφέρει μεγάλα ποσά ενέργειας που ευνοούν το άτομο και για τη σωματική του άσκηση. Οι διαλυτές φυτικές της ίνες ευνοούν το αδυνάτισμα και μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης.

Comments are closed.