ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΥΓΕΙΑΣ : Γίνε χορτοφάγος !!!

Τι είναι η χορτοφαγία και σε τι ωφελεί την υγεία ;

Η χορτοφαγία έχει έρθει στο προσκήνιο και επηρεάζει ολοένα και περισσότερο κόσμο, οδηγώντας τους τελικά σε αλλαγή του τρόπου σκέψης τους, του τρόπου ζωής τους, και φυσικά των διατροφικών τους συνηθειών. Η χορτοφαγία δεν είναι απλά μια διατροφή … είναι ολόκληρη φιλοσοφία και τρόπος ζωής … αλλά πώς προσδιορίζεται και τι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή ;veganism-phen375-greece

Η χορτοφαγία είναι μια διαδεδομένη στις μέρες μας διατροφική συμπεριφορά, που χαρακτηρίζεται κυρίως από την κατανάλωση ΜΟΝΟ φυτική προέλευσης τροφών και όχι ζωικής.

Το κρέας, τα πουλερικά, αλλά και όλα τα παράγωγα αυτών (όπως για παράδειγμα τα αυγά, το γάλα, το τυρί) είναι τροφές που αποκλείονται από μια χορτοφαγική διατροφή.

Τι συμβαίνει όμως με άλλα προϊόντα … όπως τα θαλασσινά, το μέλι ή ακόμα και τα ψάρια ;

Ποιοι είναι οι κανόνες της χορτοφαγικής διατροφής ;

Ποια τρόφιμα επιτρέπονται και ποια όχι σε μια χορτοφαγική διατροφή ;

Όπως και σε κάθε διατροφικό πρόγραμμα ή σε κάθε δίαιτα, υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες που κατατάσσουν τους χορτοφάγους σε περισσότερο ή σε λιγότερο σκληροπυρηνικούς …ανάλογα πάντα με τις τροφές που θα επιλέξουν να αποκλείσουν από τη διατροφή τους.

Έτσι, οι πιο βασικές κατηγορίες χορτοφαγίας, είναι οι ακόλουθες :

1η κατηγορία : Χορτοφαγική διατροφή που επιτρέπει και την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

2η κατηγορία : Χορτοφαγική διατροφή που επιτρέπει και την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως επίσης και αυγών.

3η κατηγορία : Χορτοφαγική διατροφή που επιτρέπει και την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως επίσης αυγών και θαλασσινών.

4η κατηγορία : Χορτοφαγική διατροφή που επιτρέπει και την κατανάλωση αυγών.

5η κατηγορία : Χορτοφαγική διατροφή που επιτρέπει όμως την κατανάλωση φυτικών τροφών που συλλέγονται χωρίς καταστροφή του φυτού (όπως τα φρούτα, οι σπόροι, οι ντομάτες κ.λ.π. … αλλά όχι τα χόρτα, οι πατάτες, τα καρότα κ.λ.π.).

6η κατηγορία : Αυστηρή χορτοφαγική διατροφή (veganism) που απαγορεύει καθετί που προέρχεται από ζώα (έμμεσα ή άμεσα), και δεν χρησιμοποιούν και στην καθημερινότητά τους πράγματα που προέρχονται είτε από το δέρμα, είτε από το μαλλί των ζώων.

7η κατηγορία : Χορτοφαγική διατροφή που επιτρέπει μόνο την κατανάλωση ωμών και ακατέργαστων τροφών.

Τι είναι ο βεγκανισμός (veganism) ;

Ο βεγκανισμός είναι πραγματικά τρόπος σκέψης και τρόπος ύπαρξης, και σημαίνει την συμπόνοια προς τα υπόλοιπα έμψυχα όντα. Σύμφωνα με τον βεγκανισμό δεν βλάπτουμε και δεν πληγώνουμε κανένα ζωντανό ον, και αντιστεκόμαστε σε οτιδήποτε καταπατεί τα δικαιώματά του ως ζωντανού οργανισμού σε αυτό τον πλανήτη.Ο βεγκανισμός ως κίνημα αποσκοπεί στην αποτελεσματική μείωση (κάποια στιγμή) σε παγκόσμιο επίπεδο της βαναυσότητας του ανθρώπου απέναντι στα ζώα εν γένει.

Τι σημαίνει όμως ο βεγκανισμός ως διατροφική συνήθεια ;

Τι θέση έχει το κρέας σε μια vegan διατροφή ;

Επιτρέπεται ή όχι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων από έναν vegan ;

Ποια τρόφιμα τελικά απαγορεύονται και ποια όχι ;

Σε γενικές γραμμές, η vegan διατροφή είναι μια χορτοφαγική διατροφή που δεν επιτρέπει ζωικά παράγωγα. Ο vegan τρώει τροφές από 5 βασικές κατηγορίες τροφών :

  • λαχανικά
  • φρούτα
  • όσπρια
  • ξηρούς καρπούς
  • δημητριακά

Το κρέας, φυσικά, δεν επιτρέπεται σε μια vegan διατροφή, και όπως αποδεικνύουν σχετικές έρευνες , δεν απαιτείται κιόλας ούτε καν από εγκύους, θηλάζουσες μητέρες … ακόμα και από αθλητές. Εκατομμύρια vegans σε ολόκληρο τον πλανήτη ζουν μια απόλυτα φυσική και υγιή ζωή, χωρίς προβλήματα και χωρίς παρενέργειες από την έλλειψη κατανάλωση κρέατος και γενικά ζωικής προέλευσης τροφών.

Ένα άτομο για να στραφεί προς τον βεγκανισμό σημαίνει ότι έλκεται και ταυτίζεται με τη φιλοσοφία του, που προφυλάσσει τα δικαιώματα των ζώων. Ο βεγκανισμός δε είναι μια δίαιτα που την αρχίζω και την τελειώνω, αλλά ένας σαφής και εφ’όρου ζωής τρόπος συμπεριφοράς και μι βαθιά ριζωμένη φιλοσοφία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα που έχουν στραφεί προς αυτό τον τρόπο διατροφής, απολαμβάνουν εξίσου καλή (αν όχι και πολύ καλύτερη) υγεία με τα άτομα που καταναλώνουν κρέας, ενώ διασφαλίζουν πως πρόκειται για μια απόλυτα υγιεινή διατροφή για κάθε ηλικιακό στάδιο της ζωής ενός ατόμου (από μικρό παιδί ως ενήλικο άτομο).

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΒΕΓΚΑΝΙΣΜΟΥ :

Επιλέγω και κταναλώνω τροφές από ποικίλλα είδη με μεγάλο εύρος πολύτιμων συστατικών, ώστε να καλύπτω όλες τις απαραίτητες για τον οργανισμό διατροφικέ ομάδες και τα πολύτιμα συστατικά και βιταμίνες ! Αυτό απαιτεί γνώση , ώστε να αποφευχθεί τ ενδεχόμενο ελλειματικής διατροφής και προβλημάτων υγείας (επιπόλεων ή πιο σοβαρών) !

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.