Κοιμήσου καλά για να μην … παχύνεις !

Ο ύπνος “κλειδί” για την υγεία & την ομορφιά !

ΝΑΙ ! Αυτό το γνωρίζουμε όλοι ! Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του οργανισμού ! Μετά από μια έντονη και κουραστική ημέρα, ο βραδινός ύπνος, έρχεται για να χαλαρώσει ολόκληρο το σώμα, να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα και να βοηθήσει τον οργανισμό να λειτουργήσει σωστά και κυρίως παραγωγικά ! Τι σημαίνει αυτό sleep-phen-greece

Όταν ο ύπνος δεν είναι επαρκής, ο μεταβολικός ρυθμός του οργανισμού πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα ! Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν και ο ύπνος δεν σχετίζεται άμεσα με την αύξηση του σωματικού βάρους και κατ’επέκταση με την παχυσαρκία, ωστόσο σχετίζεται έμμεσα με αυτήν !!!

(!!!) Η έλλειψη ύπνου, εκτός από κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης, αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος, κυκλοθυμία, εξάντληση και κακή ψυχολογία, προκαλεί και ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ !

Σύμφωνα με διάφορα μελέτες σχετικά με την έλλειψη ύπνου και την επίδρασή της στις διατροφικές συνήθειες του ατόμου, όταν ένα άτομο δεν κοιμάται επαρκώς (τουλάχιστον 8 ώρες) ή όταν ο ύπνος αυτός δεν είναι ποιοτικός (διακόπτεται ή δεν είναι τις σωστές ώρες), το άτομο, φαίνεται να παρουσιάζει σημαντικά αυξημένη όρεξη στη διάρκεια της ημέρας.

Παρατηρήθηκε ότι τα άτομα που δεν κοιμούνταν σωστά επισκέπτονταν πολύ περισσότερες φορές μέσα στη διάρκεια της ημέρας το ψυγείο … για εντελώς ανούσιο τσιμπολόγημα ! Πώς δικαιολογείται αυτό όμως ;;; Γιατί ο κακός ή ελλιπής ύπνος επιβραδύνει τον μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού ;;; Είναι δυνατόν η έλλειψη ύπνου να αυξάνει το αίσθημα της πείνας σε ένα άτομο ;;; Γιατί ενώ ένα άτομο παραμένει περισσότερες ώρες ξύπνιο και κινείται περισσότερο … τελικά παίρνει κιλά αντί να χάνει ;;;

Η έρευνα και τα αποτελέσματά της …

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την εξακρίβωση της σχέσης μεταξύ ύπνου και σωματικού βάρους, δημοσιεύθηκε επίσης και στην αμερικανική επιθεώρηση με το όνομα «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS) και έλαβε χώρα υπό το βλέμμα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κολοράντο !

Στο πείραμά αυτό έλαβαν μέρος 16 άτομα. Τα άτομα αυτά υποχρεουνταν να κοιμούνται ΜΟΝΟ 5 ώρες κάθε βράδυ. Στην συνέχεια οι ειδικοί μελετούσαν τις διατροφικές επιδράσεις του ύπνου επάνω τους ! Έτσι διαπίστωσαν πως τα άτομα αυτά, που ακολούθησαν αυτό το πρόγραμμα ύπνου για μια ολόκληρη εβδομάδα, παρουσίασαν σημαντικά μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού ανάμεσα στα δύο βασικά γεύματα της ημέρας, το μεσημεριανό γεύμα και το βαρδινό γεύμα !

(!!!) : Τα άτομα που δεν κοιμούνταν επαρκείς ώρες κατανάλωναν σημαντικά περισσότερες θερμίδες μεταξύ των γευμάτων τους ! Γιατί ;;; Γιατί επιδίδονταν σε ακατάσχετο τσιμπολόγημα !

Στη συνέχεια, τα ίδια άτομα, καλούνταν να κοιμούνται πάλι κανονικά ! Η αποκατάσταση του ύπνου τους είχε άμεσα αποτελέσματα, αφού μέσα σε διάστημα μιας μόνο εβδομάδας έχασαν το βάρος που είχαν πάρει την προηγούμενη εβδομάδα ! Δηλαδή ; Ένα ολόκληρο κιλό !!!

(!!!) : Οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα και προειδοποιούν τον κόσμο, πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους κατά 1 ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΙΛΟ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ !!!

Έτσι, παρά το γεγονός ότι τα άτομα που κοιμούνται λιγότερες ώρες κινούνται περισσότερο, φαίνεται πως το βάρος που προσθέτουν στο σώμα τους από το αίσθημα πείνας που τους καταδιώκει ολόκληρη την ημέρα είναι μεγαλύτερο από αυτό που καταναλώνουν βρισκόμενοι περισσότερες ώρες εν κινήσει …

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Ένας καλός ύπνος ξεκουράζει, ηρεμεί, ομορφαίνει την επιδερμίδα … και αποτρέπει την αύξηση βάρους ! Αν δε θέλετε να παχύνετε λοιπόν, κάντε δώρο στον οργανισμό σας έναν καλό ύπνο ΚΑΘΕ βράδυ !!!

Comments are closed.