Τα μάτια θέλουν προστασία ΚΑΙ τον χειμώνα !!!

Μάτια : Ένας πολύτιμος θησαυρός !

Έχουμε την τάση να δίνουμε στα μάτια μας την απαραίτητη προσοχή μόνο το καλοκαίρι, ενώ τείνουμε να ασχολούμαστε μόνο επιδερμικά με την προφύλαξη των ματιών μας και μόνο σε σχέση με το στυλ και τη μόδα. Μας ενδιαφέρει πιο πολύ αν τα γυαλιά ηλίου που χρησιμοποιούμε είναι μοδάτα, αν τα φόρεσε κάποια διάσημη του Χόλυγουντ ή αν ταιριάζουν με το in fashion μαγιό που μόλις αγοράσαμε και δεν δίνουμε καμία προσοχή και αξία στο αν είναι επαρκώς απορροφητικοί οι φακοί και ξεκούραστοι για τα ταλαιπωρημένα μάτια μας !winter_sunglasses_phen375-greece

Θεωρούμε τα μάτια μας δεδομένα … όπως και το πολύτιμο αγαθό της όρασης, και δεν το προστατεύουμε σωστά. Τα μάτια όμως ταλαιπωρούνται ΟΛΗ την ημέρα, την ΚΑΘΕ ημέρα και χρειάζονται και αυτά φροντίδα !

Οι κίνδυνοι παραμονεύουν …

(!!!) : Δεν είναι μόνο η ζέστη και η έντονη ηλιακή ακτινοβολία που απειλούν τα μάτια σας, αλλά και οι εναλλαγές της θερμοκρασίας, ειδικά όταν υπάρχουν μεγάλες και κυρίως απότομες μεταπτώσεις !

Όπως και η επιδερμίδα, έτσι και τα μάτια μας, χρειάζονται προστασία και φροντίδα. Ο ήλιος, αν και πηγή ζωής, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επιβλαβής αν δεν τον χειριστούμε σωστά.

(!!!) : Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα και κατά την περίοδο του χειμώνα, που θωρητικά η επίδραση του ηλίου δεν είναι τόσο ισχυρή όσο το καλοκαίρι, υπάρχει ο κίνδυνος της φωτογήρανσης !

Τι είναι η φωτογήρανση όμως και πώς μας επηρεάζει ;

Όπως ήδη αναφέραμε, ο ήλιος μπορεί να είναι είτε σύμμαχος είτε εχθρός μας. Η σωστή διαχείριση των ηλιακών ακτινοβολιών θα μας αποφέρει μόνο οφέλη, ενώ η κακή διαχείριση μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες πληγές στην υγεία μας !

(!!!) : Η έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, που όμως δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά και γι’αυτό τον λόγο συνεχίζουμε να τα αγνοούμε. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να γίνουν αντιληπτά σε βάθος χρόνου … ακόμα και μετά από 20, 30 ή και 40 χρόνια ! Η καταστροφή όμως είναι δεδομένη και είναι πλέον χωρίς επιστροφή !

Η αύξηση κρουσμάτων φωτογήρανσης τα τελευταία χρόνια οφείλεται στο γεγονός πως ο άνθρωπος μετέβαλε τον τρόπο ζωής του, αποζητώντας πλέον την έκθεση στον ήλιο, ακόμα και την απευθείας έκθεση στις ακτίνες του ήλιου, τους καλοκαιρινούς μήνες, τις μεσημεριανές ώρες …

(!!!) : Η φωτογήρανση αρχίζει την εποχή της εφηβείας (χωρίς να αφήνει εμφανή σημάδια), ενώ αρχίζει να φαίνεται πλέον από την δεκαετία των 20 χρόνων. Μετά την δεκαετία των 30 είναι πλέον εμφανής ολόκληρη η καταστροφή και τα σημάδια της !

Γυαλιά ηλίου & αντηλιακή προστασία

Τα γυαλιά ηλίου δεν προστατεύουν μόνο τα μάτια, αλλά και την περιοχή γύρω από τα μάτια που είναι εξαιρετικά ευαίσθητη. Σε συνδυασμό με την κατάλληλη αντηλιακή προστασία, τα γυαλιά ηλίου, μπορούν να εξασφαλίσουν μια καλή προστασία της πολύ ευαίσθητης περιοχής των ματιών.

Η μη σωστή προστασία των ματιών μπορεί να προκαλέσει :

  • καταρράκτη (σε μεγάλη ηλικία)
  • πρόωρη γήρανση και σχηματισμό ρυτίδων στην περιοχή των ματιών
  • μείωση της ελαστίνης της επιδερμίδας
  • καρκινώματα (κυρίως στην περιοχή του κάτω βλεφάρου)
  • προνεοπλασιακές αλλοιώσεις της επιδερμίδας
  • μελανώματα

ΠΡΟΣΟΧΗ : Τα γυαλιά ηλίου που επιλέγουμε θα πρέπει να είναι άριστης ποιότητας και να διαθέτουν απορροφητικά φίλτρα. Τα γυαλιά που πωλούνται από πλανόδιους μόνο προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν στα μάτια σας, είτε άμεσα είτε σε βάθος χρόνου !

Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρουμε πως τα μεγαλύτερα γυαλιά καλύπτουν καλύτερα και προστατεύουν περισσότερο την περιοχή των ματιών ! Προτιμήστε τα … είτε είναι στη μόδα είτε όχι ! Και μην ξεχνάτε να φοράτε γυαλιά ηλίου … καλοκαίρι αλλά και χειμώνα !

Comments are closed.