Η παχυσαρκία στις γυναίκες αυξάνει τον κίνδυνο … καρκίνου !

Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, οι γυναίκες, τείνουν να εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας από τους άντρες, παρά την ανάγκη τους να είναι όμορφες και αρεστές !

Η παχυσαρκία δεν είναι μια απλή ασθένεια, αλλά τείνει να λάβει διαστάσεις μάστιγας πλέον στην εποχή μας, με 211 περίπου εκατομμύρια ενήλικων Ευρωπαίων να έχουν σωματικό βάρος μεγαλύτερο από το φυσιολογικό και σχεδόν το 1/3 των ενήλικων Ευρωπαίων να χαρακτηρίζονται επίσημα ως παχύσαρκοι !paxysarkia-gynaikes-phen375-greece

Πώς ο ΔΜΣ μας δείχνει την σωματική μας κατάσταση ;;;

Ο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) είναι ένας δείκτης που χρησιμοποιούμε για να μετρήσουμε το βάρος μας (τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά).

  • Όταν ο ΔΜΣ είναι από 18.5 – 24.9 το βάρος μας είναι φυσιολογικό.
  • Όταν ο ΔΜΣ είναι από 25 – 29.9 το βάρος μας είναι λίγο μεγαλύτερο από το κανονικό και χαρακτηριζόμαστε ως υπέρβαροι.
  • Όταν ο ΔΜΣ είναι μεγαλύτερος του 30 το βάρος μας είναι πολύ μεγαλύτερο του κανονικού και χαρακτηριζόμαστε ως παχύσαρκοι.
  • Όταν ο ΔΜΣ είναι από μεγαλύτερος του 40 το βάρος μας είναι αφύσικα μεγάλο και αναφερόμαστε πλέον σε ακραία μορφή παχυσαρκίας με υψηλότατο και άμεσο κίνδυνο για την υγεία !!!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Οι παραπάνω τιμές είναι κατά προσέγγιση και αφορούν ΜΟΝΟ σε ενήλικα άτομα ηλικίας από 20 ετών και άνω !

Λάθος διαχείριση της ενέργειας !

Η παχυσαρκία ουσιαστικά οφείλεται σε μια προβληματική απόπειρα του οργανισμού να διαχειριστεί την ενέργεια που λαμβάνει από τις τροφές και να την μετατρέψει σε ωφέλιμη ενέργεια που θα κινητοποιήσει όλους τους μηχανισμούς και τις λειτουργίες του σώματος.

Τι όμως ευθύνεται πραγματικά για αυτή την … “προβληματική” προσπάθεια να μεταβολίσει το σώμα την τροφή ; Μα φυσικά η διατροφή του ατόμου !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Όταν η θερμιδική αξία των γευμάτων του ατόμου είναι ίση με αυτή που μεταβολίζει ο οργανισμός για να παράξει τα απαραίτητα για αυτόν “καύσιμα” (την απαραίτητη δηλαδή ενέργεια για να λειτουργήσει), το σωματικό βάρος παραμένει σταθερό. Αν όμως η θερμιδική αξία των γευμάτων είναι μεγαλύτερη, τότε το άτομο οδηγείται σε σταδιακή αύξηση του σωαμτικού του βάρους !

Παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση βάρους των γυναικών …

Με την πάροδο των χρόνων, ο τρόπος ζωής άλλαξε σε σημαντικό επίπεδο, και μαζί με αυτόν άλλαξαν και οι διατροφικές μας συνήθειες. Οι άνθρωποι σταμάτησαν να καταναλώνουν υψηλής διατροφικής αξία τρόφιμα και στράφηκαν προς το γρήγορο, υψηλοθερμιδικό και εντελώς ανθυγιεινό “γρήγορο φαγητό” (fast food).

Επίσης, οι πολλές υποχρεώσεις, ο λίγος προσωπικός ελέυθερος χρόνος και η μεγάλη ανασφάλεια των ανθρώπων, οδήγησε (ειδικά τις γυναίκες) σε μια συναισθηματική υπερφαγία που σταδιακά μετέβαλλε το σωματότυπό της !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 300 % περίπου !

Παχυσαρκία & Καρκίνος : Σχετίζονται και πώς ;;;

ΠΡΟΣΟΧΗ : Σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει στις γυναίκες την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου έως και 40 % !

οι σημαντικότερες μορφές καρκίνου από τις οποίες κινδυνεύει μια παχύσαρκη γυναίκα ειναι :

  • ο καρκίνος του μαστού
  • ο καρκίνος των νεφρών
  • ο καρκίνος του παγκρέατος
  • ο καρκίνος του εντέρου

Αν και οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα καταλήξει ποιος ακριβώς είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ παχυσαρκίας και καρκίνου, ωστόσο πιθανολογούν ότι η απάντηση βρίσκεται στην παραγωγή ορμονών από τα λιποκύτταρα (που έτσι δίνουν τροφή στην ασθένεια) !

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.