Υπερφαγία : Τι είναι & πού οφείλεται ;;;

Τι είναι η υπερφαγία ;

Με την ιατρική έννοια του όρου υπερφαγία, εννοούμε την ασυνήθιστα μεγάλη και υπερβολική κατανάλωση φαγητού, που οφείλεται είτε σε αυξημένη όρεξη είτε σε μεγάλη πείνα (λόγω έλλειψης τροφής).yperfagia-phen375-greece

Η υπερφαγία, στη σύγχρονη και προηγμένη κοινωνία μας (που δεν συντελείται λόγος πείνας), έχει συσχετιστεί πλέον σε ένα μεγάλο βαθμό με ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η βουλιμία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η υπέρταση. Ορισμένοι επιστήμονες εντοπίζουν σχέση ακόμα και μεταξύ υπερφαγίας και καρκίνου (ορισμένων μορφών του) !

Υποσιτισμός σε μια κοινωνία “αφθονίας” ;;;

Και όμως ναι ! Ο υποσιτισμός δεν είναι μόνο δείγμα μιας τριτοκοσμικής κοινωνίας, αλλά και μιας πολύ προηγμένης κοινωνίας. Δυστυχώς, στον τόσο προηγμένο κόσμο μας, υπάρχει πλεόνασμα τροφής … αλλά πλεόνασμα “μη θρεπτικής” τροφής !

Η σταδιακή στροφή του ανθρώπου προς τις επεξεργασμένες τροφές, τροφές χωρίς ωφέλιμα συστατικά και βιταμίνες, τροφές που δεν παρέχουν τίποτα άλλο στον οργανισμό από κενές θερμίδες, έχει οδηγήσει στην σταθερή ανάπτυξη της παχυσαρκίας … όχι μόνο τα ενήλικα άτομα αλλά και τα παιδιά !

Το άγχος αιτία της υπερφαγίας …

Το άγχος είναι η σημαντικότερη αιτία ανάπτυξης ασθενειών όπως η βουλιμία, η υπερφαγία, η ανορεξία, η κατάθλιψη και οι διάφορες νευρολογικές διαταραχές.

Τα άτομα, λόγω του καθημερινού πιεστικού προγράμματός τους και του ατελείωτου άγχους, τείνουν να παρουσιάζουν μια ταραχώδη συμπεριφορά, και συμπτώματα όπως :

  • ανησυχία
  • αϋπνία
  • ευερεθιστότητα
  • δυσκολία αυτοσυγκέντρωσης
  • υπερφαγία
  • σεξουαλική δυσλειτουργία
  • απάθεια
  • διατροφικές διαταραχές

Τι είναι η ψυχαναγκαστική υπερφαγία & πώς επηρεάζει τη ζωή μας ;

Η ψυχαναγκαστική υπερφαγία συγκαταλέγεται σε μια κατηγορία ασθενειών που ονομάζονται “διατροφικές διαταραχές” και έχουν να κάνουν με προβληματική πρόσληψη τροφής στα πλαίσια της ψυχολογικής φόρτισης.

Συνήθως, τα άτομα με ψυχαναγκαστική υπερφαγία, παρουσιάζουν κρίσεις (επεισόδια ανεξέλεγκτης πρόσληψης τροφής), με σκοπό να κατευνάσουν κάποιο έντονο συναίσθημα (όπως θλίψη, πόνος, άγχος, μοναξιά, και πολλά ακόμα).

Τα άτομα αυτά παρουσιάζουν αυξημένο σωματικό βάος (αρκετά μεγαλύτερο από το φυσιολογικό) και οδηγούνται σταδιακά στην παχυσαρκία.

Πώς αναγνωρίζω ένα άτομο που πάσχει από ψυχαναγκαστική υπερφαγία ;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ενός ατόμου με ψυχαναγκαστική υπερφαγία είναι τα ακόλουθα :

Νο 1 : Σκέφτεται συνεχώς το φαγητό.

Νο 2 : Τρώει ακόμα και χωρίς να νιώθει αίσθημα πείνας.

Νο 3 : Προσπαθεί να τρώει κρυφά από τον κόσμο γιατί νιώθει ντροπή.

Νο 4 : Αισθάνεται τύψεις, ντροπή, στεναχώρια ή αηδία μετά το γεύμα του.

Νο 5 : Κατά το γεύμα του βρίσκεται εκτός ελέγχου καταναλώνοντας αλόγιστες ποσότητες τροφής.

Πώς να καταπολεμήσω την υπερφαγία ;

1ος τρόπος : Πριν φάω πίνω νερό !

Πολλά άτομα τείνουν να συγχέουν το αίσθημα της δίψας με το αίσθημα της πείνας. Πριν λοιπόν αποφασίσετε να κάνετε ακόμα μια επιδρομή στο ψυγείο, πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό ή ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι. Αφήστε περίπου 30 λεπτά να περάσουν και θα παρατηρήσετε ότι το αίσθημα της πείνας έχει εξαφανιστεί …

2ος τρόπος : Δεν τρώω μπροστά σε οθόνη !

Όταν κάθομαι για φαγητό φροντίζω να έχω κλείσει και τον υπολογιστή αλλά και την τηλεόραση ! Όπως αποδεικνύουν πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες, η οθόνη τείνει να προκαλεί υπερφαγία στους περισσότερους ανθρώπους. Βάζω μια όμορφη και ευχάριστη μουσική στο ραδιόφωνο λοιπόν και απολαμβάνω το γεύμα μου χωρίς άγχος και χωρίς πράγματα που αποσπούν την προσοχή μου από το γεύμα μου !

3ος τρόπος : Τρώω καλό πρωινό !

Το καλό πρωινό γεύμα τείνει να ελαχιστοποιεί την εμφάνιση βουλιμικών κρίσεων στη διάρκεια της ημέρας. Δίνει στον οργανισμό το απαιτούμενο ποσό ενέργειας και την διαύγεια πνεύματος που χρειάζεται !

4ος τρόπος : Τρώω σε μικρά σερβίτσια !

Δεν επιλέγω μεγάλα πιάτα, αλλά μικρά πιάτα που με βοηθούν να ελέγχω την ποσότητα τροφής που καταναλώνω ! Κατά προτίμηση τα λευκά πιάτα είναι τα ιδανικά, γιατί είναι ευδιάκριτη η τροφή επάνω τους !

Tags: , , ,

Comments are closed.